Arbitrii blocati pe sosea in Belarus

Belarus intra din nou in atentia lumii sportului si, ma rog, a intregii lumi, in aceasta perioada destul de complicata pentru sport. Ultima dictatura a Europei, asa cum a fost numita de mai multe ori din cauza regimului semi-totalitar al presedintelui Aleksandr Lukashenko, aflat la conducerea tarii din 1994, s-a mai facut remarcata in perioada de pandemie globala ca fiind singura tara in care nu s-a instituit carantina sau starea de urgenta. Ce-i drept, chiar si pana in momentul de fata, Belarus a inregistrat un numar moderat de cazuri, in jur de 55.000 la o populatie de 9 milioane de locuitori, si 318 decese, in timp ce numarul de vindecati ajunge la peste 31.000, un capitol la care micuta fosta republica sovietica sta mult mai bine in comparatie cu alte state europene. Acesta fiind si motivul pentru care Lukashenko nu a luat in serios aceasta pandemie nici o secunda din aceasta perioada in care tot restul globului a intrat in auto-izolare. Bine, am putea lua si exemplul Statelor Unite, care in plina pandemie sunt prea ocupate cu un protest care tinde sa ia amploarea unui razboi civil intre rase, dar macar guvernul SUA a luat masuri in privinta raspandirii virusului. In schimb, Lukashenko i-a invitat pe bielorusi sa se trateze cu vodka daca sunt infectati cu Covid.

 

In aceste conditii, campionatul de fotbal din Belarus nu a fost oprit nici macar o zi pe toata durata acestei pandemii. Si nu ca s-au luat masuri de distantiere sociala, partidele au fost jucate cu tribunele pline. La un moment dat, era singurul campionat din Europa unde se juca, iar spectatorii aveau acces la stadion in numar mare. Ca sa nu mai mentionez faptul ca, fiind singurul campionat din lume in care se juca in perioada respectiva a atras atentia unor companii care au propulsat o multime de bani in acest campionat. Drepturile TV ale campionatului din Belarus fiind vandute catre India pe o suma de bani la care fosta republica sovietica nici nu ar fi visat pana la izbucnirea pandemiei de coronavirus. 

 

Ei bine, acum Belarus intra in atentia lumii fotbalului pentru ca o brigada de arbitri a fost oprita, in stil mafiot, pe marginea soselei si amenintata cu moartea. Cel putin acesta a fost anuntul Federatiei de Fotbal din Belarus, in cadrul zilei de marti. Acest incident a avut loc fix dupa meciul dintre liderul BATE Borisov si Sahtior Soligorsk, ocupanta locului 2, incheiat cu o remiza, 2-2, care a avut loc duminica. Imediat dupa terminarea meciului, un vehicul cu persoane necunoscute a franat brusc si a fortat masina in care se aflau arbitrul si asistentii sai sa opreasca. Au fost fortati sa iasa din masina si apoi au fost insultati si amenintati pentru prestatia lor la meci. Federatia din Belarus a calificat incidentul ca fiind “categoric inacceptabil” si a precizat ca o inregistrare video din masina va fi folosita ca proba in fata autoritatilor.

 

Belarus are o traditie lunga in ceea ce priveste lupta cu tentativele de influentare a rezultatului final al meciurilor, si nu exista an in care federatia sa nu fi suspendat jucatori  vinovati de trucare sau sa nu fi dat sentinte conducatorilor de club.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *